Multikunstneren Schwitters

La deg inspirere av Kurt Schwitters og hans kunst. Denne multikunstnere som døde i England i 1948 var en av de fremste moderne kunstnerne. Bruk bloggen til inspirasjon og nytte!

torsdag 24. februar 2011

Nordbyen skole pånytt med Schwitters

For annet år på rad tok vi turen til Nordbyen skole i Molde med Schwittersverkstedet vårt. Kasser med skrot og skrammel ble båret inn og forvandlet til herlig schwittersinspirert kunst - her i utstillingen i skolegangen.


På mange måter er kunsten her et realt gjenbruksprosjekt. "ubrukelige" rester fra verkstedet vårt, gamle pianodeler, gamle bøker, tape, lim, knapper - ja en masse "skrot" gjør nutten som materiell. Akkurat som Kurt Schwitters selv brukte gjenbruksmaterialer i mye av kunsten sin.

De nå så kjente collagene hans ble ikke forstått av sin samtid, og i svært liten grad her i Molde, hvor han som flyktning fra Tyskland i perioden 1937 - 1940 bodde i Norge. I Molde tilbrakte han somrene på Hjertøya i den lille steinhytta, som i likhet med leiligheten i Hannover, ble omgjørt til et MERZBAU i miniatyr.

Det fortelles at han forsøkte å selge collager også i Molde, til kr. 40,-. pr stykk. Det var kanskje en høy pris på den tiden, men hadde moldenserne visst at de samme små nydelige kunstverkene noen tiår senere ville ha innbrakt millioner, så hadde nok byen vår hatt noen fler millionærer nå!

Men Schwitters inspirasjon fortsetter å leve her i Molde. De mange skoleelevene som bruker dagen til å lage Schwittersinspirert kunst - vitner om at hans arv kan brukes på mange måter. Selv arbeidet Schwitters i mange ulike medier - våre skolevideoer med kombinasjon av collager, skulpturer, lydsampling og dikt er helt i Kurt Schwitters ånd. Vi tror han hadde gledet seg over å se så mange bli inspirert og glade over hans kunstneriske uttrykk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar