Multikunstneren Schwitters

La deg inspirere av Kurt Schwitters og hans kunst. Denne multikunstnere som døde i England i 1948 var en av de fremste moderne kunstnerne. Bruk bloggen til inspirasjon og nytte!

tirsdag 8. desember 2009

Kurt Schwitters i Molde


Kurt Schwitters
- en multikunstner til inspirasjon

Kurt Schwitters (f. Hannover 1887), begynte fra 1918 å arbeide med abstrakte motiv og uvanlige materialer. Hadde kontakt med dadistmiljøet, men skapte sitt eget kunstbegrep MERZ. Han laget malerier, collager, skulpturer, dikt m.m.

Fra 1929 begynte han å reise i Norge. Hadde et kortere oppphold på Hjertøya for første gang i 1930. I 1932 kom han tilbake og leide da ei steinhytte på øya. Hytta og Hjertøya ble fra da hans base i Norge og utgangspunkt for reiser på Vestlandet. Utover 1930-tallet tilbrakte han stadig lengre perioder i Norge. I 1937 forlot han Tyskland for godt, og bosatte seg da på Lysaker ved Oslo sammen med sønnen Ernst. Han var i på Hjertøya siste gang sommeren 1939.

Schwitters kom gjerne til Hjertøya på seinvinteren og tidlig vår. Han malte landskapsbilder og portretter for å tjene penger, men arbeidet også mye med moderne bilder – collager, materialbilder og skulptur. Han laget også en installasjon, et ”MERZ-bygg” inne i hytta si. Han fikk noen få gode venner i Molde, men fant ingen forståelse for sin kunst. Han møtte også stor skepsis og måtte flere ganger i politiavhør i forbindelse med oppholdstillatelse.

Ved den tyske invasjonen flyktet Schwitters umiddelbart fra Oslo. Han forsøkte å komme seg til Hjertøya, men ble nektet av politiet. Etter vel 2 måneders flukt reiste han fra Tromsø og over til Skottland i begynnelsen av juni. Etter en tid i interneringsleir ble han satt fri, og bosatte seg etter krigen i byen Ambleside oppe i The Lake District, hvor han døde i 1948.

Han hadde fire steder i verden han følte sterk tilknytning til. Det siste året han levde, signerte han gjerne sine brev med

Kurt MERZ Schwitters
von
Lysaker, Hjertøya, Ambleside und Hannover

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar